Prirodni recepti za suhi kašalj

Suhi kašalj je u najvećem broju slučajeva rezultat prehlade, a može ga uzrokovati astma, alergije, suhi zrak i dim cigarete. Neugodan je i predstavlja napor za organizam, pa je potrebno pronaći način kako da ga što prije uklonite. U tome će pomoći brojni prirodni recepti.

Kašalj je vrsta obrambenog mehanizma pomoću kojeg tijelo pokušava ukloniti čestice iz dišnih puteva i grla. Ako imate problema s dugotrajnim kašljem najčešći uzročnici su:

  • astma
  • alergije
  • akutni oblik sinusitisa
  • tuberkuloza
  • rak pluća
  • prehlada
  • bronhitis

Liječniku se treba javiti ako imate problema s disanjem, iskašljavate krv ili zelenkastu sluz. Uzroci kašlja mogu biti razni, a ne treba isključiti gripu ili upalu pluća. Potraje li stanje i osjetite li kako sve više utječe na vaš svakodnevni život, vrijeme je da posjetite liječnika kako bi utvrdili zbog čega je došlo do kašlja i hoće li biti potrebni određeni lijekovi te daljnje pretrage.

Za razliku od suhog kašlja koji može biti iscrpljujući ne samo za bolesnika nego i okolinu i koji nastaje kao posljedica infekcije dišnih putova, produktivan kašalj prilikom kojeg dolazi do iskašljavanja obojenog sekreta najčešće je rezultat kronične upale sinusa, alergije, astme ili bolesti pluća.

Kod produktivnog kašlja dolazi do konstantnog slijevanja sekreta iz nosa u grlo uzrokovano prekomjernim vraćanjem želučanog sadržaja u grlo i jednjak.

Prirodno liječenje suhog kašlja

Bez obzira što postoje brojni lijekovi s kojima si možete pomoći, mnogo je onih koji će se u početku radije odlučiti za prirodne metode liječenja. Dobro je što postoji velik broj namirnica koje vam mogu pomoći da ublažite neugodan suhi kašalj. Znate li koji su najbolji prirodni recepti za suhi kašalj?

Suhi kašalj moguće je spriječiti i jačanjem imuniteta odnosno konzumiranjem namirnica bogatih C vitaminom. Ne treba zaboraviti na izbjegavanje štetnih navika poput pušenja te pronalaženjem načina kako se uspješno boriti protiv stresa.

Važno je piti što više tekućine bilo da je u pitanju voda ili vrući čajevi. Ne samo što ćete umiriti kašalj nego ćete ujedno osloboditi nakupljenu sluz te olakšati iskašljavanje.

Pomoći će i čaj od slatkog korijena koji može pomoći kod bilo koje upale grla, a sve zahvaljujući glicirizinu koji ujedno može spriječiti upalno stanje. Na popis prirodnih lijekova dodajte i čaj od đumbira koji će olakšati iskašljavanje te ublažiti bolove u grlu.

Parenje grla još je jedna metoda s kojom se možete boriti protiv virusa i bakterija. Ako ste se odlučili za ovakvu vrstu terapije možete dodati nekoliko ulja čajevca ili eukaliptusa.

Na popisu se nalaze i razni sokovi poput soka kuhanog poriluka (potrebno procijediti kroz tkaninu), sok od mrkve te sok od bijele repe (možete dodati šećer i ostaviti da odstoji nekoliko sati). Na kraju ne zaboravite na eterična ulja paprene metvice koje možete udisati tako što ćete ih dodati na rupčić.

Med je jedna od namirnica koja se nalazi na popisu, a osim za kašalj odličan je i za grlobolju. Zahvaljujući antibakterijskom svojstvu med uspješno otklanja bakterije, pa nije čudno što mnogi prvo odluče pokušati s medom. Iako se radi o zdravoj namirnici s medom treba biti oprezan kada se daje najmlađima jer ga djeca mlađa od dvije godine ne bi smjela jesti zbog opasnosti od dobivanja botulizma.

Crni papar možda nije toliko prisutan u pripremi brojnih jela, ali to ne znači da je manje važan od meda. Možete sami napraviti lijek te pomiješati papar i med. Dobit ćete zdravu i ljekovitu kombinaciju koja uspješno liječi kašalj.

Suhi kašalj obično je povezan s nadraženim grlom prilikom čega dolazi do iritacije na tom dijelu. Kako bi ublažili neugodne posljedice kašlja i bolje se osjećali možete pokušati ispirati grlo slanom vodom. U pitanju je stari i provjereni lijek koji je više puta dao odlične rezultate.

Pomaže i topli napitak od limuna i meda. Skuhajte čaj po želji i dok je topao dodajte malo meda i limuna.

Sljez je isto tako odličan kod suhog kašlja, a mogu ga koristiti i djeca. Pomoći će prilikom ublažavanja iritacija koje izaziva suhi kašalj. Uz brojne prirodne metode ponovno ćete se osjećati kao prije i zaboraviti na neugodne posljedice kašlja. Potrebno je reagirati na vrijeme i ne dozvoliti da se takvo stanje oduži.

Zdravstvenih tegoba se možete riješiti uz pomoć prirodnih lijekova koji u sebi nemaju štetnih sastojaka.

Pogledajte na kraju kako napraviti napitak za liječenje kašlja:

Izvor: savjetnica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *