Ulje limuna ( Procitati )

Eterično ulje limuna se dobiva od pola limunova drveta koje donosi široki spektar zdravstvenih dobrobiti. Limun se koristi za liječenje već godinama, a obiluje vitaminom C. Ljekovite moći limuna se nalaze i u eteričnom ulju koje jača koncentraciju, liječi ranice, ublažava tjeskobu i depresiju, podiže vitalnost i poboljšava rad imuniteta.

Limun kao lijek

Ulje ima brojne prednosti za zdravlje. Limun se kao lijek koristi već duže vrijeme, pa je tako stoljetna tradicija počela na dijelovima Arapskog poluotoka, u Indiji i Kini.

U Europu je uvezen za vrijeme Križarskih ratova i s vremenom je postao jedan od najvažnijih prirodnih lijekova. U Ameriku je stigao krajem 15. stoljeća te se tim dijelom svijeta proširio zahvaljujući osvajačima iz Španjolske.

Isparavanje eteričnog ulja poticajno djeluje na psihičke funkcije i središnji živčani sustav, a odlično je i za smanjivanje stresa i ublažavanje zabrinutosti i tjeskobe.

Poboljšava pažnju, povećava motivaciju i jača koncentraciju, a udisanjem molekula limunovog soka se olakšavaju tegobe izazvane bronhitisom, smanjuje se znojenje i ublažava grlobolja.

Limunovo ulje liječi želučane bolesti, potpomaže mršavljenju i ublažava napadaje astme. Izvrsno je sredstvo za pomoć kod visoke temperature, tifusa, malarije i gripe.

Postoji nekoliko prednosti i blagodati limuna za zdravlje, a to su:

 • smanjuje stres i tjeskobu
 • liječi glavobolju
 • poboljšava probavu
 • pomaže kod astme i bronhitisa
 • podiže raspoloženje
 • ublažava nesanicu
 • podiže energiju
 • dezinficira rane
 • djeluje na problematičnu kožu
 • štiti od virusa
 • stimulira rad bubrega i jetre

Limunovo ulje se može koristiti na brojne načineunutrašnjim uzimanjem, raspršivanjem u zrak ili lokalnom primjenom, ali je potrebno paziti da ulje bude 100% prirodno posebice kod unutrašnjeg uzimanja.

Udisanje para ulja je moguće uz pomoć inhalatora, a ulje se može dodati i u kupku koja treba biti topla. U kupku je potrebno ukapati pet kapi ulja, a svakih pola sata je potrebno nadodavati po kap ulja ako osoba voli boraviti duže u kadi.

Mirisna svjetiljka ili difuzer se mogu koristiti za raspršivanje eteričnog ulja, a za primjenu je dovoljno dodati osam kapi limunovog ulja. Inhalirati se može uz pomoć pola litre vruće vode i tri kapi ulja limuna, a potrebno se nadviti nad lonac i prekriti glavu ručnikom.

Kako bi podigli energiju na početku dana potrebno je par kapi limunovog uljadodati u shake ili čaj, a možete dodati i par kapi u jelo kako bi poboljšali okus.

Limun pomaže protiv spore probave i žgaravice, a u slučaju povišenog krvnog tlaka, bolesti izazvanih hipovitaminozom i anemije isto je vrlo djelotvoran. Preporučuje se za promicanje krvotoka što puno znači dijabetičarima.

Ulje limuna za lice

Eterična ulja su smjese biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnih izvora pomoću tiještenja ili destilacije. Zbog lipofilnosti i malih molekula brzo ulaze u kožu i zbog toga ih treba razrijediti s biljnim uljima. Tako se smanjuje rizik oštećenja kože, do čega može doći ako se nanese ulje u čistom obliku.

Eterično ulje limuna dobro je i za njegu kože. Više je razloga zašto se upravo ova namirnica nalazi na samom vrhu kada je u pitanju čista koža lica. Radi se o baktericidu i antiseptiku koji sprječava proširene vene i lomljivost kapilara. Mnogi ga primjenjuju kod herpesa, bradavica te njege osjetljive kože sklone aknama.

Jasno je zbog čega mnogi gledaju na limun kao najbolji prirodni lijek koji će pomoći riješiti brojne tegobe.

Izvor: savjetnica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *