Zeleni čaj pomaže kod mršavljenja

Zeleni čaj potječe iz Kine gdje se pije od davnina. U prošlosti se vjerovalo da je Zeleni čaj toliko ljekovit da može izliječiti sve bolesti, od fizičkih kao što je na primjer glavobolja pa sve do psihičkih oboljenja poput depresije. Mnogo godina kasnije, znanstveno je dokazana njegova ljekovitost pa ga se preporučuje redovito piti.

Jedna šalica ovog ljekovitog čaja ima oko 400 miligrama polifenola te od 50 do 100 miligrama kofeina, a oba sastojka su zaslužna za to što zeleni čaj ima veliko antioksidativno djelovanje, ali i što utječe na skidanje viška kilograma. Zeleni čaj je odličan čistač tijela jer ima veliko detoksikacijsko djelovanje te utječe na prirodno i zdravo mršavljenje. Isto tako, dokazano sprječava rak pluća, rak debelog crijeva te rak dojke.

Zeleni čaj se preporučuje piti nezašećeren te bez dodanih bilo kakvih aroma jer jedino tako možete iz njega iskoristiti sve blagodati i ljekovita svojstva. Pošto šećer sadrži dodatne kalorije, to je još jedan razlog zašto biste ga trebali piti nezaslađenog želite li izgubiti kilograme i otopiti masnoće. Uvijek birajte svježije listiće zelenog čaja ako to možete, jer što je stariji to je njegova učinkovitost manja.

Zeleni čaj sastoji se čak od 300 aktivnih sastojaka koji pospješuju zdravlje i čine nas duže mladima. Između ostalog bogat je EGCG-om koji je jedan od najjačih antioksidativnih sredstava. Osim toga sadrži i kofein koji djeluje dobro na probavni sustav što garantira urednom probavom. Bitno je naglasiti da je količina kofeina u zelenom čaju manja nego u kavi što znači da ga možete piti češće.

Zašto je zeleni čaj dobar za mršavljenje

Zeleni čaj ima mnoga svojstva koja osim na zdravlje utječu na skidanje kilograma i održavanja vitke linije. Upravo radi toga i neke od najpoznatijih dijeta poput The Zone dijete i Atkinsonove dijete preporučuju upravo konzumaciju zelenog čaja. Neka od njegovih najboljih svojstava su:

  • ubrzavanje metabolizma
  • smanjenje LDL kolesterola
  • reguliranje šećera
  • jačanje srca
  • osjećaj sitosti bez unosa kalorija

Osim na gubitak kilograma, zeleni čaj djeluje preventivno na pojavu raka, ali i njegov napredak. Istraživanje je provedeno na ženama u sklopu studije raka dojke te je dokazano da žene koje su pile zeleni čaj imaju manju vjerojatnost pojave raka od onih koje nisu pile čaj.

Osim toga, zeleni čaj odličan je i za unapređenje kognitivnih sposobnosti, pomaže kod bolje koncentracije i potiče bolje pamćenje i svladavanje gradiva pa se preporučuje učenicima i studentima. Osim toga zeleni čaj pomaže i kod akni tako što čisti lice, sprječava pojavu karijesa i jača imunitet.

Zeleni čaj se preporučuje piti prije tjelovježbe ili bilo koje druge tjelesne aktivnosti jer tako stimuliramo brže i više trošenje kalorija.

Nisu zabilježene nuspojave kod konzumiranja zelenog čaja, jedino što se može dogoditi da se pojavi nesanica ako se pije netom prije odlaska na spavanje.

Priprema zelenog čaja

Posebnu pozornost treba obratiti na pripremu zelenog čaja jer ako se pogrešno priprema može doći do gubitka ljekovitih svojstava. Da biste pripremili dobar zeleni čaj, voda nikada ne smije biti prevruća. Zeleni čaj se priprema u vodi najveće temperature oko 75 stupnjeva jer bi se u protivnom mogla uništiti ljekovita svojstva čaja. Ako ne koristite vrećice čaja dodajte do 4 grama listića zelenog čaja na jednu šalicu.

Nakon što je zeleni čaj bio 2 do 3 minute u vodi potrebno je izvaditi vrećicu ili ga procijediti zavisno od toga u kojem obliku ga koristite. Držite li ga u vodi duže, moglo bi se dogoditi da postane gorak.

Kada se zeleni čaj ohladi dodajte mu med, limun i metvicu po želji. Nikada ne stavljajte puno šećera jer zeleni čaj mora biti gorkastog okusa.

Možete ga piti toplog i hladnog. Ukusan je i kao ledeni čaj za osvježenje u ljetnim mjesecima. Ledeni čaj pripremite na isti način, samo ga nakon toga stavite u hladnjak te poslužite s ledom.

U nastavku pogledajte kako pripremiti osvježavajući zeleni čaj.

Koliko dnevno piti zelenog čaja

Koliko ćete konzumirati zelenog čaja ovisi isključivo o vama. Ipak, nemojte niti s njim pretjerivati jer biste zbog malo veće količine kofeina mogli iscrpiti željezo iz krvi što može dovesti do anemije, posebice kod žena koji gube krv i menstruacijom.

Iako je zeleni čaj prirodan i preporučuje ga se piti što više, valja biti oprezan s njegovom konzumacijom ako imate problema s visokim tlakom, patite od nesanice, astme i srčanih bolesti.

Ono što se svakako preporučuje je da ga pijete nakon obroka kako bi ubrzao razgradnju hrane i pospješio bolju probavu. Želite li se ujutro prirodno razbuditi zamijenite kavu zelenim čajem i osjetite njegovo pozitivno djelovanje. Također, preporučuje se prije tjelesne aktivnosti kako bi ubrzao potrošnju kalorija, ali i povećao otpornost organizma na napore, povećava koncentraciju te izdržljivost.

Ako odlučite popiti i samo jednu šalicu dnevno, učinili ste nešto dobro za svoje tijelo.

Gdje kupiti zeleni čaj

Zeleni čaj možete kupiti u obliku praha, sušenih listića ili u vrećicama u svim trgovinama. Nešto malo kvalitetniji zeleni čaj može se kupiti u trgovinama zdrave hrane te u kućama zelenog čaja koji osim običnog zelenog čaja nude i onaj organski.

Izvor: savjetnica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *