Kako liječiti sinusitis

Sinusi mogu uzrokovati probleme, a sve zbog specifične građe i uskih otvora koji su povezani s nosnom šupljinom i koji se mogu začepiti, zbog čega se stvaraju svi mogući preduvjeti za razvoj mikroorganizama. Da bi se što prije riješili neugodnih simptoma dobro je znati kako liječiti sinusitis.

Upala sinusa

Sinusi su prostor u kostima lubanje koje okružuju nosnu šupljinu. Pokriveni su sluznicom koja izlučuje sekret, a čija je uloga održavanje vlažnosti u nosnicama te zadržavanje prljavštine i bakterija.

Do upale sinusa može doći zbog virusne ili bakterijske infekcije. Postoji akutni i kronični sinusitis. Akutni sinusitis izaziva simptome kao što su visoka temperatura, bolovi u uhu, u gornjoj vilici te pritisak oko očiju. Obično neće biti potrebna terapija jer akutni oblik upale prolazi sam od sebe.

Kronični sinusitis ima simptome kao i akutni, ali za razliku od njega može trajati i do nekoliko mjeseci. Problem je što antibiotici nemaju učinak i zbog čega liječenje traje duže.

Simptomi upale se obično javljaju nekoliko dana nakon što je nastupila prehlada, a kako se začepljenost nosa pogoršava tako se i nakuplja količina zelenog sekreta. Oboljeli će pričati kroz nos i otežano disati. Najčešći simptomi upale su:

  • neugodan zadah
  • groznica
  • bolovi u području sinusa
  • visoka temperatura
  • glavobolja
  • začepljen nos

Stupanj boli će ovisiti o tome na kojem je dijelu sinusa nastupila upala. Tako postoje:

  • Sfenoidni sinusi – u kostima iza etmoidnih sinusa, a uzrokuju bolove na vrhu glave i kod očiju.
  • Maksilarni sinusi – nalaze kod jagodica, a uzrokuju bolove u obrazima, zubobolju i bolove u gornjoj čeljusti.
  • Frontalni sinusi – nalaze s obje strane čela, a mogu dovesti do bolova iznad obrva.
  • Etmoidni sinusi – nalaze u kostima između očiju te mogu dovesti do bolova u području nosa i očiju.

Znate li kako liječiti sinusitis? Liječenje će biti moguće pomoću lijekova protiv bolova te lijekova koji snižavaju temperaturu. U ljekarnama se nalaze i sprejevi sa slanom vodom koji mogu pomoći kod ublažavanja simptoma kroničnog oblika sinusitisa.

Na recept je moguće dobiti sprejeve i kapi s blagim steroidima te dekongestivima, a ako je u pitanju bakterijska infekcija liječnik će odrediti terapiju antibioticima.

Ako kod kroničnog oblika nije pomogao niti jedan od lijekova, specijalist može predložiti i operaciju sinusa kada za vrijeme endoskopske operacije kirurg ispire sinuse te povećava otvor sinusa pomoću endoskopa.

Operacija se može izvesti pod općom ili lokalnom anestezijom, a s kojom je moguće ispraviti opstrukcije koje su bile uzrok čestih upala te ukloniti nosne polipe. Važno je da ne čekate nego potražite pomoć kako bi se riješili neugodnih simptoma koji vas muče već duže vrijeme.

Prirodno liječenje upale sinusa

Sinusitis je učestala bolest, a prema dosadašnjim istraživanjima tijekom samo jedne sezone od sinusitisa oboli skoro svaka osma osoba. Nažalost zbog zagađenja okoliša povećava se i broj osoba oboljelih od ove bolesti.

Najčešće nije zarazan, iako je moguć prijenos bakterija preko kapljica s jedne osobe na drugu. Spomenuti virus će kod nekih osoba dovesti do upale sinusa. Važno je pridržavati se uputa od strane liječnika i ne izlaziti previše van.

Jeste li primijetili da vam iz nosa izlazi zelenožuti iscjedak te cijelo vrijeme osjećate bol u licu? Radi se o simptomima koji objašnjavaju kako je došlo do upale sinusa. Simptomi sinusitisa na početku su začepljen nos, temperatura i kašalj.

Ali ako se uz sve to pojavi i zelenožuti iscjedak moguće je da imate upalu. Među simptomima sinusitisa navodi se bol na području čeljusti, glavobolja, bol u uhu te opća slabost.

Znate li da simptome možete i sami ublažiti? Dobro je što se velik broj ljudi uspješno oporavi od sinusitisa i bez primjene antibiotika. Simptomi se mogu ublažiti u obliku spreja ili kapi te uz pomoć određenih lijekova protiv bolova.

Među popularnijim lijekovima su oni prirodni koji ublažavaju bol, smanjuju pritisak i otvaraju nos. Nećete pogriješiti ako pokušate s toplim oblozima na licu te spavajući na povišenom položaju.

Ako želite spriječiti sinusitis možete pokušati s ispiranjem nosne šupljine morskom vodom te udisanjem pare. Važno je i da pijete dovoljnu količinu vode kako bi razrijedili sekret u nosu. Informirajte se oko toga koliko možete sami napraviti, a kada je ipak vrijeme za posjet liječniku.

Obogatite prehranu namirnicama s C vitaminom te flavonoida kako bi ojačali imunitet te izbjegavajte stresne situacije jer mogu pojačati bolove. Pazite da često perete ruke jer se bilo koji oblik bakterijske infekcije može prenijeti dodirom ruku.

Izvor: savjetnica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *