Što sve trebate znati o dodacima prehrani

Naučeni smo na pretpostavku da je sve što se prodaje u ljekarnama ili trgovinama zdrave hrane sigurno. I zato nam nikada ne padne na pamet da bi neki pripravci mogli sadržavati opasne razine teških metala.

Uvijek ih uzimajte sa hranom

Uzimanje multivitaminskih tableta kad se sjetite djelotvorno je otprilike koliko i gašenje požara kanticom za cvijeće. Ako vaš organizam ne može apsorbirati vitamine i minerale iz tih “konjskih” tableta, onda nemate nikakve koristi od njih. Kako bi ste povećali apsorpciju, većinu vitamina i minerala najbolje je uzimati zajedno s hranom ( no provjerite što piše na pojedinim pakovanjima).

Izbjegavajte uzimanje sa kavom

Tako možete ostati bez onog najboljeg što vam ti preparati nude. Čini se kako kofein onemogućava sposobnost vašeg organizma da apsorbira kalcij, mangan, cink i bakar, kao i vitamine A, B i C. Nije preporučljivo piti čaj ili kavu barem 15 minuta prije ili nakon uzimanja dodataka prehrani. Te preparate valja uzimati s vodom sobne temperature.

Probajte vitamine za djecu

Ako imate poteškoća s gutanjem velikih tableta, upravo su pastile i vitaminski sirupi za djecu kao stvoreni za vas. Zato potražite proizvode kao što su Bassets Jelly Babies Soft & Chewy Vitamins no ne zaboravite provjeriti što piše na pakovanju i povećajte dozu na vašu uobičajenu dozu za odrasle.

Uzimajte vitamin D

Vitamin D također se naziva vitaminom sunca jer se proizvodi u koži prilikom izlaganja svjetlosti. Prema istraživanjima, od mnogo toga dobra što nam taj vitamin može podariti, evo tek ponešto: može nas zaštititi od više od 12 tipova karcinoma, pomaže u očuvanju čvrstih kostiju, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 te multiple skleroze, po boljšava imunitet i funkciju mozga.

Zato oni koji ne dobivaju dovoljno sunca (većina nas u zimskim mjesecima) trebali bi na dan uzimati dodatnih 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D putem hrane (uključujuć i mlijeko ili sok od naranče pojačan vitaminom D) ili dodataka prehrani. Ostali bi trebali uzimati najmanje 400 i nternacionalnih jedinica na dan.

Provjerite svoj izvor kalcija

Svakodnevno nam je potrebno oko 700 mg elementa kalcija iz hrane ili dodataka prehrani . Ako uzimate dodatke prehrani, uzimajte kalcij citrat jer se bolje apsorbira od kalcij karbonata. No kalcij citrat sadrži manje elementarnog kalcija i zato ćete ga vjerojatno trebati uzimati u većim količinama.

Paprena metvica za probavne smetnje

To je tradicionalni lijek i djeluje kod svih vrsta crijevnih trgoba, od loše probave do nadutosti. Ulje paprene metvice stimulira lučenje probavnih sokova i poboljšava protok žuči te tako pomaže organizmu probaviti masti. No ne mojte je uzimati ako imate žgaravicu ili refluksnu bolest – opuštanje sfin tera koj  kontrolira protok iz jednjaka u želudac, moglo bi pogoršati simptome.

Izbjegavajte ljekove za poboljšanje spolne moći

Opasno je preko interneta kupovati biljne i ostale preparate za povećanje spolne moći. Brojni proizvodi za poboljšanje spolne moći koje možete pronaći na internetu sadrže lijekove, biljke i ostale proizvode koji nisu navedeni u popisu sastojaka. Oni mogu biti opasni, potencijalno utjecati na djelovanje ostalih lijekova koje uzimate ili mogu potaknuti po život opasnu alergiju.

Posebno se trebate čuvati proizvoda pod nazivom Zimaxx, Libidus, Neophase, Nasutra, Vigor-25, Actra-Rx ili 4EVERON. Ako imate učestalije probleme s erekcijom, obratite se svom liječniku – kod oko 70 posto slučajeva u pitanju je medicinski problem, pri čemu su glavni krivci , primjerice, začepljenje arterija ili dijabetes.

Čuvajte se kontominanata

Zabilježeni su slučajevi trovanja olovom, arsenom i živom zbog upotrebe indijskih biljnih pripravaka. Simptomi sežu od glavobolje i bolova u mišićima i zglobovima do mučnine, smetenosti i gubitka pamćenja. Ispitivanje ajurvedskih biljnih lijekova, proizvedenih u Južnoj Aziji, pokazalo je da je značajan dio njih sadržavao potencijalno štetne razine teških metala.

Izvor: savjetnica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *