Ulje crnog kima kao lijek

Za crni kim i njegova ljekovita svojstva znaju još i stari Egipćani, a vjerojatno se zna za njega i ranije, no ljekovita svojstva su dokazana u novije doba, a od tada je ova biljka postala posebno popularna.

Sjemenke crnog kima su bogate proteinima, ugljikohidratima, zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, sadrže iamin, niacin, folnu kiselinu, željezo, kalcij, beta karoten i druge vrijedne sastojke.

Zbog svih tih kemijski sastava, crni kim vraća ravnotežu u svim sustavima, ne djeluje samo na pojedine organe, nego djeluje na cijeli organizam kroz imunološki sustav.

Za crni kim će reći da liječi sve bolesti osim smrti. Naravno, ovo nije potpuno točno, ali postoje mnoge bolesti koje se smanjuju ili nestaju potpuno upotrebom crnog kima. No, mnoga znanstvena istraživanja su bila provođena za provjeru djelovanja crnog kima i dokazano djeluje.

Ulje crnog kima može se uzimati nakon obroka oralno. Ulje ima aromatičan i ljuti okus, ali ga vrlo dobro prikrivaju slatki prirodni sirupi kao što je primjerice, agavin sirup. Za odrasle se preporučuje piti dvije žlice, dva puta dnevno.

On se može koristiti za dermalnu primjenu i kao začin u kuhinji. Najdostupniji nam je kao biljno ulje sjemenki, a nešto teže ga je naći u obliku kapsula ili kao eterično ulje. Trudnice, dojilje i mala djeca ne bi trebala koristiti ulje crnog kima.

Mnoga istraživanja su pokazala da ulje crnog kima antikancerogeno djelovanje, ima antitumorska svojstva i odličan je u prevenciji od bilo koje vrste raka. Neka istraživanja su uspjela otkriti da crni kim pomaže uništiti stanice raka gušterače koji je jedan od najtežih oblika karcinoma.

Crni kim se koristi kao prirodni antibiotik i nema štetne posljedice. Djeluje protiv parazita i gljivica, a koristi se i kod različitih infekcija i upala.

Koristite li crni kim na koži, ten će vam biti čišći, ublažit će vam se bore, a suha koža će biti hidratizirana. Kosi će vratiti sjaj i smanjiti perut.

Izvor: savjetnica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *