BILJKE KOJE NAM POMAŽU KOD STRESA I NAPETOSTI

Osobama koje su pod pritiskom i preopterećene su narušava se ravnoteža u organizmu. Ta preopterećenost najćešće se manifesuje pojavom pojačanog lupanja srca, vrtoglavice, znojenja, nesanice, gubitka daha, pojave strahova i raznih oboljenja.
Sve su to znakovi upozorenja – (za)stani!

Tada najčešće žurimo lekaru i kupujemo sintetičke lekove (za smirenje). Ti nam lekovi pomažu i osećamo se bolje dok ih uzimamo. O tome kakve sve posledice možemo osećati posle najčešće ne razmišljamo jer nam je važno da nam je sada bolje.

Prema stresu ne možemo pristupiti samo iz jedne perspektive (valjalo bi se pozabaviti životnim stilom, organizacijom vremena i mnogim drugim aspektima života), svakako je korisnije potražiti pomoć u biljnoj apoteci, uz naravno, savetovanje sa stručnom osobom (fitoterapeutom, homeopatom i dr.) i lekarom..

Koren sladića  (Glycyrrhiza glabra)
Ovo je vrlo lekovita biljka. Normaliziuje funkcije nadbubrežnih žlezda i smiruje.

Pasiflora  (Passiflora incarnata)
Pasiflora takođe umiruje i opušta. Poboljšava rad nervnog sistema, umamnjuje stres i anksioznost te povoljno utiče na dobar i miran san.

Gospina trava  (Hypericium perforatum)
Ova se biljka od davnina koristi kod osećaja nemira i kod depresije. Podstiče proizvodnju serotonina pa poboljšava raspoloženje, umanjuje stres i poboljšava vitalnost tela..

Lavanda  (Lavandula officinalis)
Zahvaljujući blagotovornim umirujućim svojstvima već se vekovima koristi za lečenje i ublažavanje tegoba celog niza bolesti. Umiruje, poboljšava san, umanjuje osećaj anksioznosti i depresije.

Kava kava  (Piper methysticum)
Ova biljka umiruje nervni sistem, ne remeteći umne sposobnosti. Uklanja nervozu, jača osećaj samopouzdanja i osigrava miran san.

 

http://www.prakticanzivot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *