LEKOVITO DEJSTVO LJUTE PAPRIKE

Ljuta paprika kao lek, pomaže i u slučajevima da imate probleme sa varenjem, smanjen apetit, psorijazu, osteoartritis, reumu, osečate bolove u mišičima… Ako ste spremni da iskoristite iskustvo starosedelaca američkog kontinenta, vrele letnje dane učinite podnošljivijim tako što čete da jedete ljute papričice (Capiscum spp.).Ljuta paprika obiluje kapsaicinom, supstancom koja deluje na centar u mozga odgovoran za regulisanje telesne temperature i snižava je.

 

Male crvene i ljute, kao sastojak brojnih preparata, pomažu i u slučajevima da imate probleme sa varenjem, smanjen apetit, psorijazu, osteoartritis, reumu, osečate bolove u mišičima…
Tropska ljuta paprika koju zovu kajen istovetna je našim feferonima i može da se nađe u prodavnicama zdrave hrane i u prahu. Njeni zreli plodovi najčešče su korišćeni kao začin, ali se ljuta paprika primenjivala i kao lek u indijskoj ajurvedi, kineskoj, japanskoj i korejskoj tradicionalnoj medicini.

Lekovito dejstvo ljute paprike

smanjuju broj trombocita
regenerišu oštećene živce kod dijabetičara (dijabetička neuropatija)
pospešuju cirkulaciju
tope celulit
smanjuju bol posle operacije i kod herpes zostera
Kod mnogih naroda ljuta paprika se preporučuje kao odličan afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast, a smatra se i da je odlična i za sprečavanje ćelavosti.

Naučno je utvrdjeno da ima antibakterijsko dejstvo i da deluje kao diuretik.Sastojak koji joj daje ljutinu kapsaicin u organima za varenje sprečava razvoj bakterija i poboljšava varenje tako što draži sluzokožu creva.Drugi važan sastojak ljute paprike koji deluje kao lek je citrin.On deluje na površinsku kapilarnu cirkulaciju, utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je važno u lečenju ateroskleroze ali i impotencije.Ovakvo delovanje na krvotok joj daje afrodizijačka svojstva. Zbog obilja vitamina pogodna je za lečenje avitaminoza.Ljutu papriku treba konzumirati i protiv alergije, anemije, astme, ateroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog slepila, hemoroida…

Crvena ljuta paprika kao cayenne, ima uticaj na smanjenje holesterola, triglicerida, smanjenje nakupljanja krvnih pločica, povećavanje sposobnosti organizma da razgradi fibrin,supstancu koja učestvuje u stvaranju krvnih ugrušaka.

Narodi koji u ishrani koriste veće količine ljute paprike imaju nižu stopu pojave srčanog, moždanog udara i plućne embolije.Samo začinjavanje jela ljutom alevom paprikom može zaštititi masti prisutne u krvi od oštećenja slobodnim radikalima, prvom stepenu koji vodi do ateroskleroze.

Lekovite osobine kajen ljute paprike koriste se i danas – u kapsuliranim antioksidansima i sredstvima za usporavanje zgrušavanja krvi. Mogu da se kupe i kreme koje izazivaju prijatnu toplinu i pospešuju cirkulaciju (posebno u ramenom delu, rukama i kolenima), ali mora da se ima na umu da se NE preporučuju pacijentima sa osetljivom kožom, kao i da se ne mažu na sluzokožu, oštećenu kožu i da ne dođu u dodir sa očima.

Pirinač sa pilećim džigericama i ljutom paprikom
1 šolja pilećih džigerica
1 litar vode
2 kašike ulja
2 kašike brašna
2 šolje pirinča
1 srednja glavica crnog luka
1 crvena ljuta paprika
50 g stabljike celera
2 čena belog luka
pola kašičice praha kajena ili po ukusu naseckane ljute papričice
pola šolje mladog luka
peršun
Džigerice kuvane dok ne omekšaju, procedite, ohladite i iseckajte, propržite 10-tak minuta na zapršci, a u drugoj posudi pirinač (dok ne perumeni), pa pomešajte sa džigericama. Dodajte iseckan crni luk, stabljike celera, beli luk i dinstaite još 6 minuta, a potom dodajte tečnost u kojoj ste kuvali iznutrice, so, biber i prah kajen paprike i kuvajte još 20 minuta na tihoj vatri.

Izvor: http://dijetaplus.com/ljuta-paprika-kao-lek/

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *