POBEDITE GASTRITIS PAŽLJIVO ODABRANIM LEKOVITIM BILJEM

Pažljivo kombinovani biljni preparati mogu uspešno ublažiti pa čak i posve ukloniti simptome gastritisa.

Gastritis je neugodna akutna ili hronična bolest uzrokovana nizom različitih faktora za koju stručna literatura često naglašava da je to bolest modernog čoveka koji živi u urbanim sredinama aludirajući pritom na nezdravu hranu koju jedemo, lekove kojima se lečimo, preteranu upotrebu cigareta i alkohola te stres kojem smo svakodnevno izloženi.

 

Za lečenje i ublažavanje simptoma gastritisa postoji veliki broj konvencionalnih lekova od kojih se mnogi mogu nabaviti i bez recepta, ali je malo poznato da se pomoć može pronaći u prirodi – pažljivo kombinovani fitoterapeutici mogu uspešno ublažiti pa čak i posve ukloniti simptome gastritisa. Gastritis je upala želudačne sluznice, oštećenje koje se može pojaviti u različitim oblicima – od lagane upale sluznice do lezija i čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu. U svakom slučaju, to nije bolest s kojom se treba pomiriti i prihvatiti stanje takvo kakvo jest jer posledice gastritisa mogu biti vrlo ozbiljne.

Abdominalna bol, grčevi ili neugodnost u želucu, problemi sa varenjem, gubitak apetita, mučnine, povraćanje i štucanje pokazuju koliko su neugodni simptomi s kojima se svakodnevno susreću oboleli od gastritisa. I dok će se konvencionalna medicina bavitii tim simptomima, prirodni pristup će holistički posmatrati čoveka kao celinu i pokušati pronaći uzročno – posledične veze nastanka gastritisa koje nisu nužno vezane samo za funkcionisanje želuca.

Stres, ali i Helicobacter pylori

Neke od uzroka gastritisa treba potražiti u stresu, stresnom načinu života, emocijama koje se ne iskazuju, načinu na koje emocije primamo i prihvatamo od naše okoline pri čemu prirodne metode lečenja (aromaterapija, fitoterapija, homeopatija, akupunktura) zatim tehnike relaksacije kao što su tai chi, yoga i meditacija uvelike mogu pomoći. Moderna medicina uzroke za nastanak gastritisa vidi i u infekcijama mikroorganizmima, posebno infekcijama bakterijom Helicobacter pylori. Ukoliko je potvrđeno prisustvo te bakterije lekar će, najčešće, prepisati terapiju koja se uzima minimalno 14 dana i uključuje visoke doze antibiotika i lekove koji smanjuju sekreciju želudačane kiseline (inhibitori protonske pumpe).

 Od prirodnih preparata u slučaju da se dijagnosticira H. Pylori korisna je aktivna tinktura propolisa koja se uzima tri meseca tri do pet puta dnevno po dvadeset i pet kapi. Gastritis se može javiti i kao posedica dugotrajnog korišćenja nekih lekova (najčešće se spominju nesteroidni protivupalni lekovi- analgetici- kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak i sl.), može biti posedica nekih fizioloških poremećaja i autoimunih bolesti.

Alkohol, cigarete, kafa, gazirani napci, kao i ljuta hrana, zatim hrana koja se teško vari, doprinose kiselinskom disbalansu, izbacuju organizam iz ravnoteže stvarajući prevelike količine želudačane kiseline pa bi ih trebalo izbegavati.

Što se tiče ishrane, najbolje je konzumirati onu hranu koja neće izazvati simptome, a generalno je to lako svarljiva hrana bogata vlaknima, belim mesom i ribom pripremljena na maslinovom ili nekom drugom hladno ceđenom i nerafinisanom ulju te se savetuje izbegavanje hrane koja iritira želudac. Priroda je, kao i kod drugih bolesti, i kod gastritisa ponudila neka svoja rešenja, ali da bi prirodni preparati delovali potrebno je kupovati ih od kvalitetnih i proverenih proizvođača i pripaziti na doze jer niske doze neće dovesti do poboljšanja stanja.

 Prirodne preparate treba pažljivo odabrati

Osim kvaliteta i doza treba pripaziti i na dužinu terapije jer se npr. probiotici mogu uzimati više meseci, ali se sladić sme uzimati samo nekoliko dana. Od prirodnih preparata kod lečenja gastritisa u obzir dolaze: ulja noćurka, i lana, probiotici, mastika, lanene semenke, cvet njemačke kamilice i crnog sleza, koren belog sleza i sladića, zelen stolisnika, list ljute nane i matičnjaka,zatim đumbir i kurkuma.

 Cilj je pronaći za svaku osobu individualnu delotvornu kombinaciju jer će jedna osoba odlično reagovati na seemenke lana i laneno ulje, druga na đumbir, kurkumu, dok će za treću izbor biti probiotici i čajevi. Pravila kod prirodnog lečenja gastritisa zaista nema.

GLA iz noćurka ublažava simptome, jednako kao i probiotici

 Gama – linolenska kiselina, GLA je esencijalna masna kiselina iz grupe omega-6- kiselina koja se u prirodi nalazi u hladno ceđenim i nerafinisanim uljima semenki žutog noćurka (Oenothera biennis). GLA pokazuje izuzetno protivupalno delovanje kod hroničnih bolesti te redovnim uzimanjem jedne čajne kašičice ulja noćurka tri puta dnevno dolazi do smanjenja simptoma gastritisa i postupnog zaceljenja lezija u želucu. Ova ulja je moguće nabaviti i u obliku kapsula.

O delovanju probiotika na organizam napisane su mnoge studije i brojnim je kliničkim istraživanjima potvrđeno delovanje tih organizmu “prijateljskih bakterija”. Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium i Lactobacillus u prvom redu Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus (acidofil) te Lactobacillus rhamnosus ( LGG) koji su inače sastavni dio zdrave crevne flore. Probiotici su jedan od prvih izbora u prirodnom pristupu lečenju gastritisa i mogu se nabaviti u obliku napitaka i kapsula. Probiotici deluju protektivno te štite sluznicu probavnog sistema od daljnjih oštećenja, zaceljuju već nastale lezije, uravnotežuju probavu i deluju antibiotski na patogene bakterije i gljivice pa tako i na H. Pylori.

Smola tršlje se tradicionalno upotrebljava u lečenju gastritisa

Mastika, smola koja nastaje zarezivanjem zimzelenog grma iz porodice pistacija, Pistacia lentiscus, tršlje poreklom s Mediterana i Bliskog istoka vekovima se tradicionalno upotrebljava u lečenju probavnih problema, gastritisa, želudačanog i duodenalnog čira. Tradicionalna upotreba mastike upotpunjena je modernim istraživanjima koja su potvrdila ublažavanje simptoma gastritisa, smanjenje upale i erozija, inhibiciju razmnožavanja i antibiotsko delovanje na H. Pylori te protektivno delovanje na sluznicu želuca i creva. Mastika je dostupna u obliku kapsula i uzima se dnevno od 1 do 2 grama.

 Laneno ulje i semenke lana izvor su alfa linolenske kiseline

Laneno ulje (Linum usitatissimum) i lanene semenke bogati su izvor alfa- linolenske kiseline, omega-3 esencijalne masne kiseline koja se koristi kod različitih upalnih stanja, povišenog holesterola, srčanih bolesti, depresija, problema s probavom i artritisom. Mlevene semenke lana ( Linum usitatissimum) deluju protivupalno i protektivno na sluznicu želuca i creva, a velika količina sluzi koju sadrže umiruje upaljenu i iritiranu sluznicu.

Dve supine kašike lanenih semenki se preliju s 300 ml vode ili probiotičkog napitka, macerat se ostavi da stoji minimalno jedan sat i nakon što semenke nabubre i puste sluz, tečnost se, zajedno sa semenkama, pije pola sata pre obroka. Mlevene semenke lako je nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Laneno ulje se uzima pola sata pre obroka u dozi od 2 velike kašike dnevno. Ulje lako oksidiše, sklono je kvarenju pa treba kupovati manje količine hladno ceđenog i nerafinisanog ulja i držati ga u tamnoj boci u frižideru.

 Veliki broj lekovitih biljaka olakšava simptome

Cvet nemačke kamilice (Matricaria recutita), zelen stolisnika (Achillea millefolium) i nevena(Calendulla officinalis) listovi ljute nane(Mentha piperita) i matičnjaka ( Melissa officinalis) te koren belog sleza (Althea officinalis) i cvet crnog sleza (Malva sylvestris) biljke su koje se tradicionalno koriste kao čajevi za ublažavanje gastrointestinalnih tegoba, uključujući mučninu, povraćanje, spazme i bolove u želucu.

 Koren sladića (Glycyrrhiza glabra) upotrebljava se od davnina kod dišnih infekcija i kao sredstvo protiv želudačanog i duodenalnog čira. Tradicionalnu upotrebu potvrdila je nauka otkrivajući supstance iz sladića koje deluju antiflogistički i spazmolitički na sluznicu želuca i creva i potvrđujući njegovo delovanje. Neki konvencionalni lekovi (Carbenoxolon) za lečenje želudačanih i duodenalnih čireva poreklom su upravo iz sladića. Sladić se ne koristi duže od mesec dana, ne uzima se kod jetrenih i srčanih oboljenja niti kod terapije glukokortikoidima, a zbog povećane diureze moguć je gubitak kalijuma koji treba nadomestiti ishranom.

Jedna velika kašika korena sladića i jedne velika kašika slezovog korena preliju se s 300 ml vode i ostave se macerirati nekoliko sati. Nakon toga se macerat procedi, zagreje lagano na temperaturi 40-50 °C i pije u laganim gutljajima. Ovaj macerat se može pripremati dva puta dnevno i pije se tri do četiri nedelje nakon čega je potrebno napraviti dužu pauzu zbog mogućih nuspojava koje uključuju retenciju natrijuma i vode, nedostatak kalijuma, visok pritisak I  edemi.

 Čajna mešavina koji će umiriti upaljenu želudačanu sluznicu, ali i delovati na psihoemotivnu komponentu gastritisa priprema se od 30 g lista matičnjaka, 30 g cveta crnog sleza, 20 g lista ljute nane i 20 g cveta njemačke kamilice. Jedna velika kašika čajne mešavine prelije se s 200 ml kipuće vode, procedi i pije u malim gutljajima. Ovaj čaj se priprema i pije do tri puta dnevno.

Iz tropskih krajeva i s azijskog kontinenta kao pomoć u lečenju gastritisa stižu nam đumbir i kurkuma. Iz porodice đumbira (Zingiber officinale) pospešuje sekreciju sluzi i želudačanih sokova, podstiče peristaltiku creva i varenje, smanjuje mučninu i povraćanje uzorkovano gastritisom. Uzima se jedna čajna kašika isceđenog soka svežeg đumbira ili pola čajne kašike praška u pola čaše mlake vode dva do tri puta dnevno između obroka.

 Kurkume (Curcuma longa), sastavni deo indijskog začina curry, poznat je u Kineskoj i Ayurvedskoj medicini za lečenje probavnih smetnji. Dužim korišćenjem pokazuje smanjenje prekomernog lučenja želudačne kiseline i zaštitu želudačne sluzokože. Potrebno je pridržavati se doze od 1-3 g praška kurkume na dan jer veće doze mogu dovesti do pogoršanja simptoma i uzrokovati čir na želucu. Pola kašičice praška kurkume razmuti se u pola čaše mlake vode i pije do tri puta dnevno između obroka.

*Saveti su prilagođeni odraslim osobama i ne odnose se na decu, trudnice, teške hronične bolesnike i osobe koje boluju od autoimunih bolesti i nisu zamena za odlazak lekaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *