PRIRODNI PROBIOTICI U SLUŽBI ZDRAVLJA

Probiotske namirnice su veoma bitne za pravilno funkcionisanje organizma. Osim što nas snadbevaju kulturama i mikroorganizmima koji nam pomažu da preživimo, probiotske namirnice nam mogu pružiti i širok spektar zdravstvenih prednosti koje pomažu našem telu da pravilno funkcioniše.

 

1. Prirodni jogurt

Jogurti na čijim etiketama piše da „sadrže žive i prirodne kulture“ su najbolji za vaše telo – izbegavajte jogurte koji sadrže sirupe i šećere. Svi prirodni jogurti veoma retko sadrže dodane ili veštačke pojačivače ukusa, što ih čini odličnim dodatkom svakog doručka.

2. Kefir

Kefir, koji je pun probiotičkih bakterija i različitih vitamina, jer je prelaz između mleka i jogurta. Možete ga kupiti u skoro svakoj prodavnici i to u dve varijante (obična i sa ukusom ) – isprobajte ga sa svežim voćem (fantastična kombinacija!).

3. Kiseli kupus

Verovali ili ne, kiseli kupus je jedna od namirnica koja je prepuna hranjivih supstanci. Mislimo da uopšte nema potrebe da vam govorimo na koji način se kiseli kupus jede i uz koje se jelo služi kao salata, ali imamo pitanje: jeste li kiselili kupus ove godine?

4. Mleko

Nove vrste mleka sadrže dodane probiotičke bakterije, međutim istraživanja su pokazala da ovakvo mleko može izazvati nadimanje kod dece i starih osoba te vam savetujemo, ukoliko ćete koristiti mleko ovog tipa, da se posavjetujete sa doktorom.

5. Tamna čokolada

Tamna čokolada je apsolutno odličan probiotski proizvod kojim ćete zadovoljiti svoje nepce, a sadrži i antioksidanse koji pomažu pravilno varenje u organizmu.

6. Kiseli krastavci

Kiseli krastavci su veoma prilagodljiva namirnica i mogu se dodavati skoro svemu. Obično ćete ih naći kao jedan od glavnih priloga u sendvičima, ali i sami znate da ih ne morate jesti samo u ovoj varijanti – veoma su dobri i prilikom držanja dijeta, jer pomažu sasvim normalno funkcionisanje organizma.

7. Sojino mleko

Sojino mlijeko sadrži ograničenu količinu probiotskih bakterija, ali sa novom tehnologijom koja se koristi prilikom njegove proizvodnje, ono sada sadrži i druge korisne stvari. Ako na etiketi piše da „sadrži žive i aktivne kulture“, slobodno ga koristite.

8. Masline

Slana voda u kojoj se masline nalaze dozvoljava probiotskim stvarima da se razvijaju i napreduju. Nebitno da li ih dodajete u grčku salatu ili pizzu, ova prekrasna namirnica je dobra za vaš organizam.

Autor: minimagazin.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *